r כתר תאג' 'וזאת התורה' - נוסח תימן
  • 03-6781444
  • א-ה 10:00-21:00 | יום ו' 9:00-14:00
  • בירנבוים 26 בני ברק

כתר תאג' 'וזאת התורה'

23 ינואר



אודות התאג'


אהרן עמרם הינו דמות מוכרת היטב בקרב יוצאי תימן בארץ ובעולם. לשוחרי הזמר התימני האוטנטי ולכל מי שחשובה לו המורשת התרבותית והמסורת היהודית של עליית תימן, אהרן עמרם הוא האורים והתומים. אדם צנוע וירא שמיים זה הניב קריירה מפוארת לא רק כמשורר מלחין ופייטן אלא גם כזמר וחזן חשוב ונערץ, מאחוריו עשרות אריכי נגן ומספר לא מבוטל של שירים תימניים מקוריים אשר התפרסמו בארץ ובעולם, הבולטים שבהם שירו 'גלבי' וביצועו ל 'אם ננעלו' אשר בוצעו גם ע"י עפרה חזה המנוחה וזכו להצלחה חסרת תקדים בכל העולם.


אהרן עמרם חבר אקו"ם, אמ"י ואשכולות, כמו גם מספר אגודות יוצרים בינלאומיות באירופה וארה"ב, אחראי ליצירתם של עשרות שירים תימנים מקוריים, המושרים בפיהם של עשרות זמרים ישראלים מכל גוני הקשת הישראלית והינו אחד הגורמים החשובים בהפיכתה של השירה התימנית ל'נכס צאן ברזל' לכל עם ישראל ולאינטגרציה של שירה זו במוסיקה הישראלית והמזרחית.


 


בעשר השנים האחרונות, הגשים אהרן עמרם את משאת נפשו משכבר הימים והיא תיעוד מסורת הקריאה העתיקה של יהודי תימן ונעימות תפילותיהם בבית הכנסת, נעימות אשר יודעי דבר טוענים כי נשתמרו במקוריותן אלפי שנים ויש אף המוסיפים כי הן הנעימות והשירים אשר היו שרים הלוויים בבית המקדש.


אהרן הוציא לאור על גבי קלטות ודיסקים את קריאת חמשת חומשי התורה עם תרגום אונקלוס, כל מזמורי תהילים, פיוטי הסליחות ותפילות ראש השנה ויום כיפור, שירי שמחת תורה ופורים, מגילת אסתר, שירי  שבת, שיר השירים והגדה של פסח.  בימים אלה מסיים אהרן הקלטת תפילות חול שבת ראש חדש ומועד.


לאחר בקשות רבות ממאזיניו, מרבנים ומנהיגי העדה, אשר הקשיבו להקלטות הקריאה בתורה והבחינו כי במקומות לא מעטים אהרן קורא ומטעים בצורה שונה מהנוסח הנמצא בחומשים המודפסים אשר בידיהם, החליט אהרן להיענות לאתגר ולהוציא לאור   תאג' (כתר) 'וזאת התורה' מהודר ומדויק, התואם לנוסח הקריאה בתורה בקלטות ובדיסקים ואף מסביר ומפרט על סמך אלו מקורות קורא אהרן בתורה בנוסח זה.


 


כתר 'וזאת התורה' הינו פרי מחקר והשוואה של 15 שנים, בין עשרות כתבי יד תימניים עתיקים (300 – 800 שנה) ושילובו עם מחקר וידע מצטבר של המסורה שבעל- פה, ידע אותו למד אהרן במשך כל חייו הבוגרים, בעזרת שיחות ודיונים עם אין- ספור תלמידי חכמים וזקני העדה .


עוד לפני הוצאת הקריאה בתורה על קלטות וכן לאחריה במשך 15 השנים האחרונות, ערך אהרן מחקר מקיף הכולל השוואה בין עשרות כתבי יד נדירים וקשים להשגה, הנמצאים בספריות יהודיות ולא- יהודיות בארץ, בלונדון- אנגליה ובארה"ב. עבודת קודש חסרת תקדים זו 'מיישרת קו' ומתקנת חלק ניכר מן השיבושים, אשר אירעו במהלך הדורות  בכתבי יד שהועתקו אף קודם ל'כתר ארם צובא' ובמיוחד במהלך 100 השנה האחרונות מאז המצאת הדפוס.


"כתר ארם צובא" נחשב לאחד המקורות העתיקים, השלמים והמהימנים ביותר ביהדות, וממנו הועתקו ונשתמרו כתבי יד רבים ומרבית כתבי היד התימניים. הבידוד התרבותי- דתי המיוחד של יהודי תימן בגלות, יצר תופעה שהיום הינה עובדה ידועה– בידי יהודי תימן נשתמרה המסורת העתיקה של עם ישראל, כמעט ללא השפעות חיצוניות, על כל צורותיה: צורת הדיבור וההגייה, הקריאה בתורה, נעימות הקודש ואף כתבי היד התימניים הנחשבים מן האותנטיים והמדויקים ביותר  בכל תפוצות ישראל. 


 



כותב הרה"ג ר' יוסף קאפח ז"ל  אב בית הדין הגדול לעירעורין בירושלים ואחד מרבניה החשובים של העדה:   "… ראה ראיתי את מפעלו הכביר של ידידנו ר' אהרן עמרם נ"י, בעל הקול הצלול והנעימות המסורתיות המקובלות עלינו מדורות עולם, גם שמעתי את הקלטת קריאת התורה וההפטרות ומאוד נפלאתי והתפעלתי מבקיאותו העצומה של ר' אהרן בהבעת צליל כל ניקוד וכל הטעם במקוריותם כפי שהורגלנו לשמוע מדורות עולם מפי טובי החזנים בתימן… והנה במפעלו הכביר והחשוב של ר' אהרן, חברו יחד כל דרשות חז"ל, גם הפסוקים, גם מסורות. ר' אהרן בדק ובחן את מיטב המסורות שהיו בתימן ושל אחרים, לרבות מיטב דברי החוקרים בני ימינו, כגון הרב מרדכי ברויאר וקבע קריאתו לפי מיטב ההכרעות, שהיא באמת מסורת הקריאה בתימן מדורות עולם."


 


בנוסף לרה"ג קאפח מופיעות בהקדמה לכתר 'וזאת התורה' הסכמותיהם בכתב של הרבנים הראשיים הרב לאו והרב מרדכי אליהו, הרב רצון ערוסי- רבה של קריית אונו והרב עזריה בסיס- רבה של ראש העין.


 


בכתר 'וזאת התורה' מרכז אהרן את כל הידע הרב שצבר במשך השנים בכל תחומי שפת הקודש הקדומה, הדקדוק, צורת האותיות, הניקוד, ההטעמה והניגון. את הערותיו ופרוט המקורות אותם חקר מביא אהרן בהקדמה נרחבת (בהקדמה מופיעים צילומים צבעוניים של כתבי היד העתיקים) וב'חלק הדקדוק' המורחב בנוסף להערות מהרי"ץ, 'מחברת התיגאן' ועוד מחשובי הרבנים והמגיהים במסורת יהודי תימן.


 


פרופסור יוסף טובי,  חוקר בתחום המקרא ומרצה באוניברסיטת חיפה, כותב על מפעלו של אהרן עמרם:


"… אין כל ספק בדבר, כי תאג' 'וזאת התורה' במהדורת נעים זמירות ישראל אהרן עמרם, ייטול מקום בראש בין התאג'ים שהוציאו לאור חכמי תימן בארץ ישראל מאז סוף שנות תרנ"ד/תרס"א ועד ימינו. שימושו יהא נוח לא רק למתפללים המבוגרים שייטלוהו עמם לבית הכנסת אלא אף לדרדקי דבי רב, שילמדו בו את מסורת תימן בפני אבותיהם או בפני מוריהם. ולאו מילתא זוטרתא היא, שאף חוקרי המקרא בארץ ובעולם כולו יידרשו לו לעבודתם המדעית בבירור נוסחאות המקרא, גם בשל הנוסחאות הרבות שתועדו על ידי המהדיר בתוך 'חלק הדקדוק'.


 


כרוך בכריכה דמוית עור מהודרת עם הטבעות זהב, מודפס בשני צבעים, בכתב מאיר עיניים, עם 'תיקון סופרים' (כתב ספר תורה קלף ללא ניקוד וטעמים עבור הקוראים בתורה),  מעוטר בעיטורים מרהיבים, כתר תאג 'וזאת התורה' בהוצאת אהרן עמרם הינו 'שכיית חמדה' ותוספת מכובדת לכל אוהב ספר ולכל ספרייה יהודית.


 


לרכישת התאג' לחץ כאן

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

0
    0
    סל הקניות שלך
    העגלה שלך ריקהחזור לחנות
    דילוג לתוכן